Natuurlijke vragen, onderzoeksvragen uit de natuur

woensdag 19 september 2018 15.00 -17.30

Tuinderij De Scheve Schup te Vught

We beginnen weer

Na een verdiende vakantie beginnen we weer.  Ook komend schooljaar zijn er weer een aantal bijeenkomsten van het Netwerk Leerkrachten WTE van Den Bosch en omstreken.  We blijven elkaar ontmoeten, elkaar inspireren, ondersteunen en ontwikkelen. Ik heb er weer zin in om dit weer samen te doen.

Natuurlijke vragen

Kinderen zitten vol met vragen.  Soms zo veel dat je niet eens de kans krijgt om ze helpen met een antwoord.  In de “waarom”- fase bij een 2 jarige word je overstelpt met vragen. Maar ook als kinderen ouder worden, blijven er vragen komen.  Waar ze ook zijn. In de klas maar ook buiten. Misschien heb je ze zelf ook wel. Tijd om buiten op onderzoek te gaan.

De Scheve schup

In de tuinderij de scheve schup https://descheveschup.nl/)  gaan we op expeditie.

Als je dan zo tussen de kippen en de groente doorloopt dan komen de vragen vanzelf. Want wat gebruiken we nu eigenlijk van de plant?  Soms de wortel, soms de stengel, het blad of de bloem.  Op welke bloem vliegt een bij? Waarom? Is dat zijn kleur of zijn vorm? Wat ook een mooie vraag is, is de vraag waarom legt de ene kip bruine en de ander witte eieren?

In kleine groepjes kunnen we een aantal goede onderzoeksvragen (m.b.v. het vragenmachientje?) bedenken waar we zelf en met de leerlingen mee verder kunnen.

Kassen, tuinen, kippen, varkens maar ook bijen; het is er allemaal. Kortom genoeg te zien en mogelijkheden om van alles te doen.

Meld je aan en doe mee!

Neem gerust een collega mee maar meld je wel aan.

Aanmelden kan via k.van.kemenade@techxperience.nl of via facebookgroep Netwerk leerkrachten WTE Den Bosch eo.

Geplaatst in Netwerk leerkrachten WTE, Nieuws.