Ontwerpend leren is geen sprookje!

woensdag 24 januari 2018 15.00 – 17.30
Basisschool ’t Talent te Schijndel

Doorgaan

Na een aantal bijeenkomsten in schooljaar 2016-2017 was er de wens om door te gaan. Om elkaar te ontmoeten en samen kennis te delen, aan de slag te gaan en elkaar te inspireren. Woensdag 24 januari 2018 zijn jullie allemaal weer van harte welkom. Neem ook gerust je collega’s mee.

Facebookgroep

Sinds kort is er ook een Facebookgroep waar je elkaar kunt ontmoeten door er lid van te worden. Netwerk leerkrachten WTE Den Bosch eo. Voorlopig nog een besloten groep.

Wat is….?

Ontwerpend leren is een middel om kinderen een probleemoplossende houding aan te leren. Het proces van ontwerpend leren is een cyclus die je (steeds opnieuw) doorloopt. De meest simpele vorm ervan is ‘trial and error’. Je maakt iets, test het en verbetert het.

Geen lezing maar echt praktijk deze keer. We gaan zelf ontwerpen en maken. Ontwerpend leren aan de hand van verhalen en sprookjes.

Verbeelding en fantasie

Het lezen van een boek, het luisteren naar een verhaal trekt je mee in een andere wereld. Je gebruikt je verbeelding en daarmee ook je fantasie. Gebruik deze fantasie om oplossingen te bedenken voor de problemen waar je verhaalfiguren tegen aan lopen. Denk maar eens aan al die sprookjes en prenten boeken.

Problemen genoeg

Hans en grietje verdwalen , Kleine beer kan niet slapen want het is zo donker, de 3 biggetjes laten hun eerste 2 huisjes omblazen, Doornroosje laat zich prikken en heks Hennie valt telkens over haar zwarte kat. En hoe kan een prinses nu slapen met een erwt onder haar matras? Er zijn problemen genoeg in (kinder-)boeken en verhalen te vinden.

Oplossingen ontwerpen

Welke oplossingen kunnen we bedenken? Wat kunnen we als prototype maken? Uit een grote stapel boeken kan een verhaal worden gekozen. Maar eigen verhalen en boeken meenemen kan natuurlijk ook.
De ervaring van een keer zelf aan de slag gaan met ontwerpend leren geeft je de mogelijkheden om het ook toe te passen op andere onderwerpen.

Ontwerpend leren is geen sprookje maar met sprookjes kun je wel ontwerpend leren!

Aanmelden

Sluit aan op woensdag 24 januari. Van 15.00 tot 17.30 uur is iedereen van harte welkom in het talentenlokaal van BS ’t Talent,
Bunderstraat 8 te Schijndel.

Aanmelden kan via info@techXperience.nl of via de facebookgroep Netwerk leerkrachten WTE Den Bosch eo.

Geplaatst in Netwerk leerkrachten WTE, Nieuws.